Inschrijven bij een modellenbureau

Ik maak vaak foto’s voor kinderen die kindermodel willen worden.
Als kindermodel wordt je betaald om reclame te maken voor een product, een goed voorbeeld is reclame voor kleding zoals Nik&Nik die regelmatig fotoshoots organiseert voor hun nieuwe collecties. Maar je kunt ook denken aan televisiespots, reclame folders, posters, films enz. Het begint natuurlijk met je kind en of ze daar zin in hebben en enthousiast worden voor een camera.
Om kindermodel te worden, moet je inschrijven bij een modellenbureau of castingbureau (vaak doen ze beiden). Ze zijn de bedrijven die op opdracht van adverteerders en producenten op zoek gaan naar modellen en acteurs. Bij het inschrijven vragen bureaus naar goede foto’s van je kind. Je hebt meestal 5-10 foto’s nodig voor de inschrijving om een goed beeld te krijgen en om te kijken of het kind fotogeniek is en comfortabel is voor de lens. Ze hebben in ieder geval portretten nodig (een close-up van het gezicht die ook headshot genoemd wordt), een paar foot’s tot navel of knie en een aantal foto’s van top tot teen (full body). Daarnaast is het goed om verschillende gezichtsuitdrukkingen te laten zien (neutraal, lachend enz) en verschillende kledingstijlen. Ik maak al jaren portfolio shoots met kinderen en zorg ervoor dat ze zichzelf goed laten zien, een mooie ervaring meemaken en aansprekende foto’s krijgen die gaan opvallen bij de bureau’s.
De foto’s gebruik je bij het invullen van het online inschrijfformulier op de site van het bureau waar je voor gekozen hebt. Dit gaat inmiddels allemaal online en je hoeft nergens persoonlijk langs. Bij een inschrijving vragen ze om je naam, je leeftijd, je hobby’s, haarkleur, oogkleur, schoenmaat, lengte maten en ervaring. Sommige bureau’s vragen geld bij het inschrijven maar meestal is dat een beperkt bedrag. Het is gebruikelijk voor het bureau om je inschrijving te bevestigen. Een kind kan ook afgewezen worden maar dit kan met veel redenen mee te maken hebben (waar ze naar opzoek zijn, hoeveel kinderen ze al in bestand hebben, enz). Probeer gerust andere bureau’s of geef het even tijd om opnieuw te proberen als het nog niet lukt. Kinderen veranderen snel van uiterlijk namelijk. Je kunt ook de merken die je aanspreken zelf op social media volgen. Tegenwoordig plaatsen de merken vaak zelf een oproep op Facebook of Instagram als ze een kindermodel zoeken.
Staat je kind ingeschreven dan kun je gebeld worden voor opdrachten of castings. Houd er rekening mee dat de (foto)shoots plaats kunnen vinden tijdens schooluren en dat je toestemming aan school moet vragen als je kind schoolplicht is.